ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΘΕΡΜΟΜΌΝΩΣΗ

Στις σύγχρονες κοινωνίες, ο τομέας κτηρίων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, συμμετέχοντας κατά 30% στην ενεργειακή κατανάλωση της χώρας. Ένα μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στον τρόπο δόμησης

των κτηρίων ,  καθώς η πλειοψηφία των υφιστάμενων κτηρίων έχει μερική η μηδενική μόνωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια μπορεί να αποτελέσει σημαντική ενεργειακή πηγή, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εστιάσει και οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.Αναφερόμενοι στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας του αστικού περιβάλλοντος έχει μεταβάλει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες των αστικών κτιρίων,  ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο,τα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια , μέσω της θερμοπροστσιας του κελύφους, είναι πολύ μεγάλα.Η εξωτερική θερμομόνωση των κτιρίων δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, βάσει της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. 

 

Μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη:

Αποφυγή δημιουργίας θερµογέφυρας :

 

Βάση μελέτης που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ),έχει  εκτιμηθεί ότι με τη θερμική προστασία ενός κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί   μέχρι και 45% εξοικονόμηση της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του.

 

 

Μειώνει στο ελάχιστο τη δημιουργία σχηματισμού θερµογεφυρών, οι οποίες δημιουργούνται στα µη μονωµένα στοιχεία του κελύφους. Ο συντελεστής θερµικής διαπερατότητας (U) των στοιχείων αυτών είναι µεγάλος, µε αποτέλεσµα να οδηγούν στην έντονη τοπική ροή θερµότητας από το κτίριο προς το περιβάλλον, καθώς επίσης και στο σχηµατισµό υδρατµών, λόγω της απότοµης πτώσης της θερµοκρασίας της επιφάνειας.

 

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου:

Αποφυγή σχηματισμού ρωγμών  στις προσόψεις:

 

 

Βάσει νομοθεσίας η «ενεργειακή ταυτότητα» που θα αποκτά πλέον κάθε κτίριο ,καθορίζει την αντικειμενική του αξία. Η οδηγία αυτή επιβάλλει την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για όλα τα κτίρια .Η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση σύναψης  συμβολαίων αγοραπωλησίας ή ενοικίασης ή παραχώρησης χρήσεως.

Αύξηση του χρόνου ζωής του κτιρίου, προστατεύοντας τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος  από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις, όπως έντονες βροχοπτώσεις, υψηλή ηλιοφάνεια, χιονοπτώσεις και απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές

Αποτροπή δημιουργίας υγρασίας και μούχλας:

Εξασφάλιση άνετων συνθηκών για τους ενοίκους ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών:

Μείωση των πιθανοτήτων σχηματισμού εσωτερικής συμπύκνωσης λογω διαχυσης των υδρατμων μεσω  των δομικών στοιχείων των κατασκευών.

 

Η θερμομόνωση έχει ως στόχο να περιορίζει  στο ελάχιστο τις ανταλλαγές θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η δημιουργία θερμικής άνεσης στο εσωτερικό με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ελευθερία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό:

 

Η διαθεσιμότητα πολλών ειδικών τεμαχίων και ποικίλων αρχιτεκτονικών τελειωμάτων (π.χ. ειδικά τεμάχια  δημιουργία σκοτίων  ), προσφέρει τη δυνατότητα αρχιτεκτονικού εξωτερικού σχεδιασμού τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νεόδμητα κτίρια.

 

Πλεονεκτήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης

 

Στεγανοποίηση ταρατσών

Η στεγανοποίηση της ταράτσας είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση των κατασκευών αυτών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής. Η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση της ταράτσας είναι βασικά στοιχεία της καλής λειτουργίας του κτιρίου.

Η στεγανοποίηση των ταρατσών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία με υλικά μεγάλης αντοχής λόγω της τρομερής καταπόνησης που υφίσταται η ταράτσα (καλοκαίρι μεγάλες θερμοκρασίες, χειμώνα χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές θερμικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου) και εντατικής χρήσης της ταράτσας (τοποθέτηση μηχανημάτων, ηλιακών κατόπτρων, θερμοσιφώνων κ.λ.π). Ο ιδιώτης πρέπει να απαιτήσει σωστές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση βατής ή μη βατής ταράτσας και υλικά αρίστης ποιότητας για τη στεγανοποίηση λόγω των τεραστίων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει αν η στεγανοποίηση είναι ατελής ή ελλιπής. Τα υλικά αυτά είναι μεμβράνες PVC ελάχιστου πάχους 1,2mm ή ασφαλτοπάνων αντίστοιχων προδιαγραφών. Σε μία νέα κατασκευή από μπετόν και κυρίως για κεκλιμένες επιφάνειες ενδείκνυται η χρήση στεγανοποιητικών επιχρισμάτων με βάση το τσιμέντο (τσιμεντοειδών υψηλής ποιότητας). Για την συντήρηση της στεγανοποίησης σε μια παλιά κατασκευή με προϋπάρχουσες στρώσεις μία νέα επίστρωση με ρευστή πολυουρεθάνη είναι μία δυνατή λύση του προβλήματος της στεγανοποίησης ιδίως σε ταράτσες που έχουν διάφορες εγκαταστάσεις όπως ηλιακούς, κλιματιστικά κ.λ.π όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Πρέπει να αποφεύγονται λύσεις όπως ακρυλικές βαφές ή ψυχρή άσφαλτος που έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Πρέπει να αποφύγει της διάφορες «οικονομικές» λύσεις που προσφέρονται ως εναλλακτικές. Επίσης πρέπει να αποφεύγει την ελαφριά επιφανειακή στεγανοποίηση καθώς και τις εκ των υστέρων επεμβάσεις διαφόρων συνεργείων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.λ.π που μπορούν να καταστρέψουν την υπάρχουσα στεγανοποίηση. Ισχυρή στεγανοποίηση υψηλής ποιότητας και αντοχής έχει ασφαλώς ένα μεγαλύτερο κόστος κατά την κατασκευή, αλλά έχει το πλεονέκτημα της εξασφάλισης της πλήρους στεγανοποίησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και της εξοικονόμησης χρημάτων από συμπληρωματικές επεμβάσεις στεγανοποιήσεων, καταστροφές σοβάδων και χρωματισμών της οροφής κάτω από την ταράτσα, της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας για όλο το κτίριο και στην περίπτωση πολυκατοικιών της διαρκούς διενέξεως μεταξύ ιδιοκτητών τελευταίου ορόφου και των υπόλοιπων ορόφων. Η εφαρμογή στεγανοποίησης λόγω των σημαντικών λεπτομερειών που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή αντιμετώπισή της, απαιτεί ανάλογα με τη χρήση και γενικότερα λόγω δυσμενών συνθηκών, υψηλής ποιότητας υλικά και κυρίως έμπειρους τεχνίτες με ισχυρή εγγυητική κάλυψη

TOP
Copyright © 2019 www.activepaint.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ερωτήσεις σχετικά με την ιστοσελίδα temis@bk.ru
TOP 100 BEST GREEK SITES
ρολος.gr Κατάλογος Ελλάδας